diumenge, 8 de gener del 2012

Pels vells camins de la Cerdanya


Dijous, 29 de desembre. Com que el dia abans ja havíem tingut una bona sessió d'alta muntanya, optem per un recorregut per camins entre pobles, aquells vells camins plens d'història dels quals parla Rafael Lopez-Monné. De fet, és d'un dels seus llibres que obtenim l'itinerari, que ens portarà a tres pobles del municipi de Lles de Cerdanya: Músser, Lles i Arànser. Es tracta de poblets encantadors, que permeten assaborir  l'essència de la vida rural pirinenca, gràcies a la presència de ramaders que mantenen encara l'activitat econòmica tradicional del Pirineu i conserven vius aquests indrets.
L'itinerari parteix de Músser, on ens allotjem a la molt recomanable Fonda Campi. Músser és un llogarret molt petit, de menys de 50 habitants, de carrerons costeruts i empedrats, cases antigues amb arcades de pedra, balconades de fusta i perxes. I tot això amb l'atractiu afegit del Cadí com a teló de fons. Conserva un regust medieval  i manté com cap l'altre l'essència de la vida tradicional als poblets del Pirineu. Als matins i vespres encara podem trobar els ramats de vaques anant i venint de les pastures.

Prenem el camí vell de Músser a Lles, que s'allunya del poble, entre pastures i parets de pedra seca, i davalla pel bosc, per un corriol molt humit i fangós, fins al pont del Diable, antic viaducte de pedra que travessa el riu d'Arànser. A l'altra banda del riu, el corriol s'enfila fins a la carretera d'Arànser. En un punt de l'ascens, un encreuament de camins on equivoquem la direcció ens porta a assolir la carretera uns metres més endavant d'on hi ha l'enllaç amb el nou corriol, per la qual cosa hem de desfer uns metres sobre asfalt fins a trobar-lo. Nou tram d'ascens per un sender encatifat de fulles seques i arribem ja a les envistes de Lles, a l'ensems que comencen a treure al nas alguns cims nevats.

Des de Lles agafem el camí vell de Lles a Arànser, també entre pastures, el gran atractiu del qual són les seves esplèndides vistes panoràmiques. Des de la Tossa d'Alp fins al Puigpedrós podem abastar, gairebé en un sol cop de vista, tot el relleu de la comarca.
Aviat apareix als nostres peus el poblet d'Arànser, situat en un punt solell al fons de la vall del riu del Molí, que baixa dels estanys de la Pera. Un altre llogarret encisador, que travessem ràpidament per anar a buscar el camí de tornada a Músser. No hi anirem, però, per la pista forestal que uneix els dos pobles. Després de creuar el riu, ens enfilem, per un costerut corriol fins a unes feixes de pastura i un cop allí, baixem cap a Músser pel camí del Tor, un sender encantador que ressegueix boniques pinedes fins als afores de Músser, on enllaça amb la pista. Acabem d'arribar al  poble amb la impactant vista del Cadí de fons i ens espera com a premi un esplèndid arròs de muntanya a la Fonda Campi.