Diumenge, 8 de febrer. Fa molt que no sortim i el diumenge promet ser assolellat, encara que molt fred. A les 8 del matí, a Manlleu regna la boira, però esperem que s'aixequi. Planifiquem una petita excursió prop de casa, que emprendrem havent esmorzat. Anem fins a Folgueroles, on farem una ruta fins al turó del Puigcastellet, de 709 metres d'alçada, situat al nord-est de la vila, just a l'inici de les Guilleries. Al capdamunt del turó s'hi assenta un jaciment iber del segle III a C.
Al turó s'hi accedeix des de la carretera de Vilanova de Sau, però nosaltres farem una ruta una mica més llarga i passarem per algun dels indrets emblemàtics de Folgueroles, seguint part de la Ruta Verdagueriana. Comencem a caminar en direcció a l'urbanització del Pedró i a l'ermita de la Mare de Déu de la Damunt. que deixem a la nostra esquerra, per dirigir-nos cap a la imponent masia d'El Pou. Allí ens rep la cridòria d'un estol de gossos, entre els quals destaquen dos atractius dàlmates.
A l'esquerra de la casa, un camí un xic amagat ens portarà, pel mig d'un bosc d'alzines, cap a les escales del Foquers, uns graons irregulars que ens permetran salvar un desnivell considerable, fins a la masia del mateix nom, ja en terme municipal de Tavèrnoles.
A la masia prenem una pista a mà dreta que seguim durant un bon tram. Poc després de deixar enrere una altra gran masia, El Compòsit, antigament anomenada Can Pericas, hem d'agafar un corriol, força mal indicat, per baixar fins al Torrent de Tavèrnoles, que creuarem. Ara toca tornar a pujar fins a trobar la carretera de Vilanova de Sau. A l'altra banda de la carretera comença el camí que condueix fins al capdamunt del turó. El camí d'ascens comença just al costat de la bassa del Masdencoll. Pujarem pel cantó dret i baixarem per l'altra banda.
Al capdamunt del turó, rodejat de bosc a banda i banda, trobem el jaciment iber del Casol de Puigcastellet. El Casol era un poblat fortificat, construït per la tribu ibera dels ausetans, que van viure en aquestes contrades abans de l'arribada dels romans. Els ibers acostumaven a construir els seus poblats en llocs elevats, com aquest, per poder controlar perfectament els accessos i defensar-se dels seus enemics. L'estructura, formada per un gran pany de muralla i una torre massissa quadrangular, que protegien els àmbits domèstics, de reduïdes dimensions, està força ben conservada.
Després d'imbuir-nos de la història dels ausetans, baixem del turó per una drecera que ens deixa a la dreta de la bassa, desfem el camí fins a l'altra banda de la carretera i prenem un camí que ens condueix de nou a Folgueroles, passant pel barri del Passavant. Som en plena Ruta Verdagueriana i gairebé cada façana ens saluda amb uns versos del poeta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada