diumenge, 28 de desembre del 2008

Els manlleuencs no volem l'ARE


Avui els manlleuencs ens hem manifestat massivament contra el projecte d'Àrea Residencial Estratègica (ARE) mitjançant el qual la Generalitat pretén construir 2.273 nous habitatges a Manlleu. De la manifestació m'han cridat l'atenció especialment dos aspectes, destactats per les persones que han pres la paraula: la voluntat de Manlleu de continuar essent un poble, un "poble gran", però poble al cap i a la fi, i la força que poden tenir els ciutadans quan troben un objectiu comú i remen tots en la mateixa direcció. En aquest cas, el missatge a la Generalitat ha estat clar: el reequilibri territorial del país, per més que pugui ser un objectiu lloable, no es pot dissenyar des d'un despatx de Barcelona i ignorant absolutament el territori.
Els que han tingut un paper ben poc lluït, a parer meu, han estat l'alcalde i els regidors de l'equip de govern municipal. Malgrat ara diguin que sempre han estat en contra del projecte i que pensen dimitir si es porta a terme, no hem sentit un no contundent ni hem vist negre sobre blanc les al·legacions de l'Ajuntament fins que no s'ha convocat la manifestació. Tot fa pensar que, sense la mobilització ciutadana, les coses haguessin anat d'una altra manera.
Tampoc no m'agrada gens el que s'insinua des de l'equip de govern: que l'oposició al projecte pot comportar que la Generalitat deixi de construir a Manlleu serveis públics que són absolutament necessaris per a la població actual (habitatge públic, nou CAP ...). Si així és com actúa el govern del nostre país (equipaments públics a canvi de desenvolupaments urbanístics), això només té un nom: xantatge, i cap govern municipal no s'hi ha de prestar. Seria inadmissible!!